Uygunluk Beyanı
Şekil 1 de yer alan durumlarda uygunluk yada uymazlık kararının verilme durumları aşağıda detaylı olarak açıklanmıştır.
Şekil 1’de yer alan 1 ve 4 numaralı durumlarda, belirsizlik aralığının da hesaba katıldığı ölçüm sonuçları, belirgin bir şekilde limit değerin üstünde veya altında kalmaktadır. Dolayısıyla bu iki durumda uygunluğun değerlendirilmesi çok nettir. Ancak 2 ve 3 numaralı durumlarda, uygunluğun değerlendirilmesi çok net değildir, çünkü belirsizlik aralığı limit değeriyle kesişmektedir. Uygunluk bildiriminin nasıl yapılacağı, yasal otoriteler veya düzenleyici kuruluşlar ve zorunlu mevzuatlarda tanımlanmamış ise müşterinin talepleri doğrultusunda uygunluk veya uygunsuzluk durumlarının belirlenmesi için karar kuralı oluşturulmuştur.
Kalibrasyon sonuçları ile ilgili uygunluk değerlendirmesi verildiğinde varsa yönetmelik, tebliğ, standart, şartname, sözleşme vb. dokümanlarda belirlenen karar kuralı kullanılır. Eğer mevzuatta belirlenmiş bir karar kuralı yok ise, Talep, teklif ve sözleşme sürecinde müşteri ile mutabık kalınan karar kuralı uygulanır.
Eğer herhangi bir karar kuralı belirtilmezse “Basit Kabul Karar Kuralı” kullanılacaktır.
Özel bir talep olmadığı sürece Kalibrasyon Sertifikalarında Laboratuvarımız Basit Kabul (Paylaşılan Risk) Karar Kuralını kullanmaktadır. Kalibrasyon sonuçları ölçüm belirsizliği ve güven düzeyini belirtecek şekilde ancak ölçüm belirsizliği ve güven düzeyini değerlendirilmeden raporlanacaktır.
Müşteri tarafından başka bir karar kuralı talep edildiğinde resmi yazı ile bildirmesi ve laboratuvarımızın kabul etmesi durumunda bu talimatta belirtilen kurallardan mutabık kalınan kurallardan herhangi biri uygulanabilir.